התארגנות ללמידה
בעשורים האחרונים נמצא, שאחוז ניכר מהתלמידים לקויי – הלמידה סובלים גם מליקוי בתפקודים הניהוליים. ליקוי זה מתבטא בקשיים בתפקודים הנדרשים לפעילות מכוונת מטרה. בפעולות מסוג זה התלמידים מתקשים לתכנן את זמנם לביצוע המטלה.
העיקרון בניהול זמן = ניהול הזמן בהתאם למטרות שהצבנו לעצמנו ולסדרי העדיפויות, כל זאת על פי תוכנית מסודרת לחלוקת הזמן העומד לרשותנו.
הקושי בארגון זמן בא לידי ביטוי בתסכול רב שתלמידים לקויי למידה חוו בלימודיהם. תסכול זה והקושי התמידי שהלמידה מציבה בפניהם גורמת להם לעיתים קרובות לאי מסוגלות להתמודד עם למידה והשקעת זמן בלמידה במימד הרגשי שלה.תלמידים רבים, בעיקר אלו עם בעיות קשב וריכוז או בעיות התארגנות, אינם מסוגלים להתיישב ולהוביל את עצמם ללמידה עצמית.
אסטרטגיות לניהול זמן:
-
לוח שנה/ יומן (חודשי/שבועי/יומי)
-
שעון (מעורר/על היד/פלא-פון)
-
חשוב להזכיר כי בפלא – פון יש פונקציות רבות שניתן להיעזר בהן לשם ניהול זמן והתארגנות: תזכורות, שעון מעורר ויומן.
התלמיד ידע להגדיר לעצמו מהם "מבזבזי הזמן" שלו, אלו המונעים ממנו להגשים את כל מטרותיו בתחומי החיים השונים.
דוגמאות:
-
נטייה לא לעשות כלום שעות רבות.
-
התמכרות לטלוויזיה ולמחשב.
-
הקדשת זמן רב לתחביבים
-
אין סדרי עדיפויות.
-
פגישות חברתיות ארוכות מידיי.
-
סדר לקוי בחדר/על השולחן.
-
ארגון אישי לקוי.
-
עבודה ללא תכנון ומטרות ברורות.
-
ארגון לקוי של לוחות זמנים.
-
נטייה לדחות.
כאשר התלמיד מגדיר לעצמו את הזמן שהוא מתכוון להקדיש לכל מטלה שעליו לבצע ובהתאם לכך הוא מארגן את הזמן לביצוע המטלה. כל זאת תוך מודעות לכך
שעליו להתעלם מגורמים מעכבים ומסיחים. יישום הכלים שנלמדו לניהול הזמן יסייע לתלמיד בהתמודדות עם מורכבות ועומס החומר הלימודי. כאשר התלמיד מודע למטלות שעליו לבצע בטווח זמן מוגדר מראש ומצד שני הוא יודע מהם הגורמים שמעכבים אותו מהשגת מטרותיו.
אני בעלת ניסיון רב באבחון וטיפול בלקויות למידה. במסגרת המומחיות שלי בלקויות למידה, אני מסייעת בבניית תכנית אישית להתארגנות בלמידה ובליווי ההורים ביישום התכנית, ומלווה הורים ותלמידים באזור המרכז (ראשון לציון, בת ים, חולון, תל אביב).